Skip to content

Isonkin jätemäärän kierrätys onnistuu helposti – vuokraa jätelava vaikka huomiseksi

Kun pihatalkoissa tai rakennustyömaalla kertyy jätettä, jätteet voi kierrättää vaivattomasti jätelavan avulla. Roskalavan vuokraaminen onnistuu kätevästi verkossa, ja sen hintakin on kustannustehokas. Valitse vastuullinen tapa hävittää isojakin jätemääriä.

Monesti taloyhtiön pihatalkoissa, uudiskohteen rakennustyömaalla tai purettavasta kiinteistöstä syntyy verrattain paljon jätettä. Lyhyessäkin ajassa tilukset voivat täyttyä turhanpäiten. Jotta suurenkin jätemäärän saa kierrätettyä vastuullisesti ja oikein, paikalle kannattaa tilata vaihtolava.

Lassila & Tikanojan markkinointi- ja viestintäkoordinaattori Suvi Laaksonen kertoo, että vaihtolava on sama asia kuin jäte- tai roskalava. Sen voi täyttää esimerkiksi muuton tai remontin yhteydessä ja tilata noudon meiltä juuri silloin, kun itse tahtoo. Me huolehdimme sen jälkeen, että jäte kierrätetään oikeaoppisesti.

”Tällä hetkellä valikoimassamme on kuusi erilaista vaihtolavaa erityyppisille jätteille: viherlava, talkoolava, puulava, kiviaineslava, remppa- ja rakennuslava sekä kestopuulava. Kukin lava sopii erilaisiin tarpeisiin riippuen syntyvästä jätetyypistä”, Laaksonen listaa.

Sopivan kokoisen vaihtolavan voit valita kolmen koon välillä: normaalin jätelavan tilavuus on 8–22 kuutiota (6 m x 2 m x 1,5 m), pienen 8–10 kuutiota (4 m x 2 m x 1,5 m) ja kippilavan 10 kuutiota (3,8 m x 2 m x 1,8 m).

”Normaalilava toimii useimpiin kohteisiin, ja se on siksi suosituin vaihtoehto. Pieni lava sopii silloin, jos normaalikokoinen vaihtolava ei mahdu kohteeseen. Kippilava taas on vähän muita lavoja korkeampi”, Laaksonen kuvailee jätelavojen eroja.

Jätelava sopii niin pihatalkoisiin, remonttiin kuin muuttoonkin

Jätelavoilla on erilaisia käyttökohteita sen mukaan, millaista jätettä niihin voi laittaa. Laaksonen vinkkaa lukemaan jätelavojen lajitteluohjeet huolellisesti ennen kunkin lavan täyttämistä. Esimerkiksi vaarallinen jäte, sähkö- ja elektroniikkaromu sekä asbesti eivät kuulu jätelavalle.

”Selkeitä lajitteluohjeita noudattamalla lava on helppo täyttää ja toimia ympäristöystävällisesti. Samalla voi välttyä yllättäviltä lisämaksuilta”, Laaksonen huomauttaa.

Tyypillinen tarve jätelavalle syntyy silloin, kun taloyhtiö tai yksityishenkilö haluaa päästä eroon nurkkiin kertyneistä tavaroista. Vuosikymmenten varrella koti ja autotalli on voinut niellä kaikenlaista ylimääristä rojua. Jätelavan avulla ylimääräiset romut voi hävittää kätevästi vaikkapa ennen muuttoa.

Laaksosen mukaan tällöin valikoimasta kannattaa tilata talkoolava, jonne voi laittaa muun muassa kyllästämätöntä puujätettä, metallia, kangastekstiilejä, muovia, polkupyöriä ja auton renkaita. Kymmenesosa lavan sisällöstä saa olla huonekaluja tai niiden osia.

”Myös rakennusprojektin aikana kertyy aina jätettä, kun vanhaa kohdetta puretaan tai uutta rakennetaan. Aina jätelava ei tulekaan rakentavan yhtiön puolesta, vaan asiakas joutuu itse hankkimaan sen. Toisinaan se on myös kustannustehokkaampaa.”

Rakennus- tai remonttikohteessa remppa- ja rakennuslava on Laaksosen mukaan oiva valinta, koska sinne voi laittaa kaikenlaista aina lasista laminaattiin ja elementeistä kattohuopiin. Kymmenen prosenttia lavasta voi olla esimerkiksi rakennusvillaa, laattoja tai kipsilevyä.

Jos taas jätemäärä on huomattavasti pienempi kuin jätelavan tilavuus, Laaksonen suosittelee hankkimaan yhden tai kahden kuution suursäkin tai -säkkejä eri jätteille. Myös säkeille voi tilata noudon suoraan kohteesta, kun ne ovat täynnä.

Jätelavan vuokraaminen onnistuu suoraan verkossa

Vaihtolavan tilaaminen tietyntyyppiselle jätteelle hoituu näppärästi verkossa, eikä siihen kulu kuin muutama minuutti. Jätelavan tilauksen yhteydessä voit valita saman tien sen noutopäivän tai jättää ajankohdan toistaiseksi avoimeksi ja tilata sen myöhemmin.

”Rakennuskohteissa, joissa projekti kestää kuukausikaupalla, jätelava tilataan pihaan ja se voi olla siellä niin kauan kuin on tarpeen. Lavalle voi tilata määräajoin myös välityhjennyksen, joka on 50 euroa pakettihintaa edullisempi”, Laaksonen huomauttaa.

Mitä jätelavan vuokraus sitten maksaa? Hinta riippuu siitä, mistä lavasta on kyse. Edullisin vaihtolava on puulava (alkaen 351 euroa) ja kallein Kipsilava ( 887 euroa). Muut lavat hinnoitellaan näiden väliin. Esimerkiksi suosittu remppa- ja rakennuslava kustantaa alkaen 568 euroa.

Vaihtolavan vuokrahinta on läpinäkyvä, ja se kattaa kaiken: lavan toimituksen, noudon ja jätemaksut. Jätelavan vuokra-aika on 7 vuorokautta, jonka jälkeen sen vuokraamista voi jatkaa päiväkustanteisesti.

Tällä hetkellä jätelavan voi tilata pääkaupunkiseudulla: Espoossa, Helsingissä, Järvenpäässä, Kauniaisissa, Keravalla, Kirkkonummella, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Sipoossa, Tuusulassa, Vantaalla ja Tampereella. Helppopalveluiden sivuilla voit testata omalla postinumerollasi lavojen saatavuuden reaaliaikaisesti.

”Jos jätelavan tilaa verkossa klo 12 mennessä , se tulee usein jo seuraavaksi päiväksi. Jätelavan saa siis tarvittaessa hyvinkin nopeasti käyttöön.”

Kolme syytä, miksi jätelavan vuokraus kannattaa:

  1. Jätelavamme hinta on läpinäkyvä ja kiinteä markkinoiden muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Lavan hinnan voit arvioida helposti, kun noudatat lajitteluohjeitamme. Siksi jätelavamme on kustannustehokas ja kuluttajaystävällinen valinta juuri sinulle.
  2. Jätelavan avulla pääset helposti eroon turhasta materiasta. Etenkään harvalla kaupungissa asuvalla on omaa peräkärryä, ja jätteen vieminen jäteasemalle voi tuntua muutenkin työläältä. Me autamme sinua hävittämään jätteesi vaivattomasti.
  3. Jätelavaa käyttämällä varmistat sen, että jätteen käsittely ja kierrättäminen hoituu taatusti vastuullisesti. Meidän kauttamme jäte päätyy jälleen asianmukaisesti hyötykäyttöön sellaisenaan tai energiantuotannon raaka-aineeksi.