Skip to content

Näin käy roskalavaprojekti: Vaihtolavasta apu jätteiden lajitteluun

Eräs taloyhtiö on aikeissa siistiä asuntojen pihamaita, jolloin asukkaat päättävät kartoittaa mahdollisia ratkaisuja vaihtolavojen kanssa. He päätyvät Lassila & Tikanojan Helppolava-palveluiden verkkosivuille ja toteavat Viherlavan olevan osuvin valinta heidän tarpeeseensa.

Jätteiden lajittelu ei ole asukkaiden vahvuus, mutta he selvittävät, että vaihtolavoille saa laittaa monipuolisesti erilaista jätettä. Niinpä taloyhtiöstä päätetään tehdä tilaus Viherlava-vaihtolavasta Helppopalveluiden verkkosivuilla.

Vaihtolavan tilaus kaikkiin tarpeisiin verkossa

Taloyhtiön edustajana Markku hoitaa tilauksen internetissä juuri ennen viikonloppua torstaina ja hankkii roskalavan taloyhtiön pihalle tulevaksi maanantaiksi. Lavan olisi saanut paikalle jo perjantaiksi, mutta Markku ei ehtinyt tehdä tilausta ennen kello 14:ää. Koska taloyhtiö on melko pieni, hommaan riittää pieni Viherlava. Oikein ahtaille paikoille oiva valinta olisi ollut kippilava.

Vaihtolavan tilausta tehdessä Markku syöttää Helppopalveluiden verkkosivuilla tiedot lavan koosta ja jätelajikkeesta. Hän myös liittää tilaukseen taloyhtiön osoitteen, jonne haluaa vaihtolavan toimitettavan. Lisäksi hän määrittää päivämäärän ja kellonajan lavan tuonnille.

Vaihtolavoja toimitetaan kello 8–19, mutta kellonaikaa ei ole vielä tilausta tehtäessä välttämätöntä määrittää etukäteen. On kuitenkin tärkeä merkitä, onko tilausta vastaanottamassa tilaaja itse vai kenties joku muu taloyhtiöstä. Mikäli vaihtolavan paikka on selvästi merkitty, ei vastassa olijaa tarvita.

Jätelavaa hankittaessa tilaaja täyttää lomakkeeseen omat tietonsa sekä laskutustiedot.

Jätteiden lajittelun kannalta oikeanlainen vaihtolavavalinta on tärkeä

Maanantaina kuski soittaa tilaajan etukäteen antamaan numeroon ja vaihtolava saapuu taloyhtiön pihalle sovitussa aikataulussa ja sovittuun paikkaan.

Asukkaat pääsevät täyttämään talkoilla Viherlavaansa. Lava täyttyykin sukkelasti leikkuujätteestä, lehdistä, nurmikosta ja muusta orgaanisesta jätteestä. Urakka kestää taloyhtiössä muutaman päivän, jonka jälkeen onkin noudon aika. Kuski tulee hakemaan vaihtolavan sovittuna ajankohtana.

Lavan tilaajana Markku on hoitanut noudon ajankohdan kuntoon tilausta tehdessään saamansa tilausvahvistuksen mukana tulleen linkin kautta.

Myös välityhjennys olisi onnistunut, mutta taloyhtiöllä ei ollut tarvetta kahdelle täyttökerralle. Välityhjennystapauksessa kuski olisi hakenut täyden lavan pois ja tyhjentänyt sen jäteasemalla, minkä jälkeen hän olisi palauttanut sen takaisin taloyhtiön pihaan uutta täyttöä varten.

Vaihtolava tyhjennetään ja jätteet kierrätetään puolestasi

Vaikka Viherlavaan sisältyy 14 vuorokauden vuokra-aika, on taloyhtiön projekti valmis jo viikon päätteeksi perjantaina. Kuski saapuu hakemaan orgaanisella jätteellä täytetyn pienen vaihtolavan ja vie sen jäteasemalle, jossa huolehditaan jätteen lajittelusta.

Mikäli taloyhtiö olisi halunnut hyödyntää välityhjennystä, olisi kuski tuonut tyhjän lavan uudelleen taloyhtiön pihaan. Jos taloyhtiön väki haluaisi välityhjennyksen yhteydessä vaihtaa lavan paikkaa, tulisi siitä ilmoittaa tilauksen yhteydessä.

Roskalavat Helsinkiin, Espooseen ja muualle pääkaupunkiseudulle

Vaihtolavoja voi tilata Helsinkiin ja muualle pääkaupunkiseudulle ja niihin voi laittaa jätettä tarpeensa mukaan. Viherlavan tarpeessa ollut taloyhtiö sai oman projektinsa sukkelasti hoidettua, sillä he tiesivät tarkalleen, mitä he tarvitsivat ja kuinka isosta hommasta oli kyse.

Helppopalveluiden lavat, kuten esimerkin Viherlavakin, ovat kiinteähintaisia, joten ohjeita noudatettaessa yllättäviä maksuja ei tule.

Taloyhtiön väki Markun johdolla tilasi vaihtolavan Helppopalveluiden verkkosivuilta, sai sen haluamanaan ajankohtana kello 8 ja 19 välillä oikeaan paikkaan ja täytti sen asianmukaisella jätteellä. Tämän jälkeen kuski vei lavan jäteasemalle ja huolehti kierrätyksestä. Helppopalveluiden vaihtolavaratkaisun avulla taloyhtiön projekti valmistui joutuisasti. Lisää turvallisien kevättalkoiden järjestämisestä voit lukea täältä!

Lue lisää vaihtolavoistamme!