Skip to content

5+1 vinkkiä turvallisiin kevättalkoisiin!

Kevät on perinteisesti talkooaikaa, kun pihoja ja yhteisiä alueita laitetaan porukalla talven jäljiltä kesäkuntoon. Monet suhtautuvatkin kotiympäristöön ja sen viihtyvyyteen nyt hieman eri tavalla kuin ennen, koska kotioloissa on tullut vietettyä nyt enemmän aikaa. Kokoontumisrajoitukset ja turvavälittäminen ovat tuoneet talkoiluun oman haasteensa, mutta muutamalla fiksulla vinkillä kevättalkoot voi tänäkin vuonna järjestää turvallisesti.

1. Talkoiden porrastaminen useammalle päivälle

Talkoot kannattaa järjestää tänä keväänä porrastetusti useammalle päivälle jaettuna tai vaikkapa kahden viikonlopun aikana. Näin osallistujamäärä pysyy pienenä, kun kaikki talkoolaiset eivät ole koolla yhtä aikaa. Helppolavojemme hintaan kuuluu kaksi viikkoa vuokra-aikaa, joten talkoita porrastamalla lavan ympärille ei tule liiaksi tunkua.

2. Töiden jakaminen etukäteen

Myös työt on syytä jakaa etukäteen niin, että vaikkapa tietyt asunnot ottavat hoitaakseen eri tehtäviä. Yksi porukka hoitaa esimerkiksi haravoinnin, toinen yhteisten tilojen siistimisen, kolmas kukkapenkin kunnostamisen ja niin edelleen. Töiden jakamisesta voi sopia sähköisesti esimerkiksi taloyhtiön omassa Facebook-ryhmässä tai Whatsappissa.

3. Hyvästä hygieniasta huolehtiminen

Vaikka talkoissa ei tänä vuonna ruuhkaa pääsekään syntymään, kaikkien talkoolaisten kannattaa käyttää käsidesiä tai omia puutarhahansikkaita. Paikalle kannattaa varata käsidesiä ja kannustaa kaikkia sitä myös käyttämään. Helppopalveluissa annamme käsihuuhteen jokaisen Talkoolavan toimituksen yhteydessä. Muista myös maski tehdessäsi töitä kulkuväylillä ja yleisissä tiloissa.

LT_helppo_lava_pieni

4. Talkootarjottavien muuttaminen etäeväiksi

Vaikka yhdessäolo pihalla talkoiden jälkeen on iso osa talkoohenkeä, talkoopäivän jälkeen yhdessä nautitut grillimakkarat ja pillimehut on syytä tänä vuonna jättää väliin. Ahkeraa talkooväkeä voi muistaa myös esimerkiksi valmiiksi pakatuilla eväspusseilla, joista löytyy pientä sopivaa syötävää kotisohvalle.

5. Talkoisiin vain terveenä!

Ehdottoman tärkeää tänä keväänä on tietenkin se, että talkoisiin osallistutaan vain terveenä. Jos siis yskittää tai nenä alkaa yhtään vuotaa edellisenä iltana, on parempi jättää talkoot kokonaan väliin ja jäädä kotiin.

+ Kerro talkoiden pelisäännöistä!

Muista viestiä tämän kevään talkoiden erityisjärjestelyistä hyvissä ajoin, jo ensimmäisestä talkookutsusta lähtien. Monia osallistujia saattaa juuri nyt mietityttää talkoiden turvallisuus, joten kerro avoimesti, miten talkoissa tullaan huomioimaan vallitseva pandemiatilanne. Selkeitä ohjeistuksia ja muistilistoja talkoisiin tarvitaan etenkin tänä vuonna, jotta talkoot sujuvat sutjakkaasti.

Tilaa omaan pihaan vaihtolava?

Tilaa talkoolava!