Skip to content

Taloyhtiön talkoot tiedossa? – valitse joko vaihtolava tai useampi suursäkki

Kevät on erinomaista aikaa järjestää taloyhtiön talkoot. Talkoolava sopii hyvin isolle määrälle sekalaista jätettä, mutta suursäkki on usein vastuullisempi ja taloudellisempi vaihtoehto. Kun suunnittelet taloyhtiön kevättalkoita, tutustu Helppopalveluiden kierrätysmahdollisuuksiin.

Jätteen määrä ja laatu sekä halu kierrättää määrittelevät, mikä kierrätysratkaisu soveltuu taloyhtiön talkoisiin. Tarvittaessa asiakaspalvelumme asiantuntijat auttavat valitsemaan parhaan tavan jätteiden keräämiselle, Helppopalveluiden tuotevastaava Hanna Tuominen vinkkaa.

Vaihtolavat sopivat isoille jätemäärille, ja niitä on kolme kokoa: normaali (18–22 kuutiota), pieni (8–10 kuutiota) ja kippilava (noin 10 kuutiota). Suursäkkeihin mahtuu vähemmän jätettä, ja niitäkin on kolmessa koossa: S-koko (160 litraa), M-koko (1 000 litraa) ja L-koko (2 000 litraa).

”Sekä vaihtolavoja että suursäkkejä on erilaisille jätelaaduille, kuten maatuvalle jätteelle, kestopuulle sekä rakennus- ja remppajätteelle. Koska suursäkit vievät vähemmän tilaa kuin lava ja pieneenkin tilaan mahtuu useampi säkki, tehokas lajittelu on mahdollista”, Tuominen sanoo.

Vaihtolavan toimituksen ja noudon voi hankkia suoraan verkosta. Toimialueena on pääkaupunkiseutu ja Tampere. Helppopalveluiden vaihtolavoilla on aina kiinteä hinta, joten asiakas tietää tarkkaan etukäteen, mikä palvelun loppusumma on.

Helpposäkin taas voi hankkia muiden ostosten lomassa K-Raudasta ja tilata sille noudon verkosta. Pääkaupunkiseudun lisäksi säkkien noutopalvelu toimii Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

”Lavat ja säkit voidaan hakea ilman, että asiakkaan tarvitsee olla kohteessa paikan päällä”, Ympäristöpalveluiden ympäristömanageri Sonja Myyryläinen kertoo.

Suursäkki on vastuullinen ja kustannustehokas kierrätysratkaisu

Jos taloyhtiö ei ole kovin suuri eikä jätteen määrä valtava, lajittelu hoituu usein helposti. Suursäkki on näppärä jätteenkeräysväline etenkin ahtaissa ja pienissä pihapiireissä. Kuorma-autolla noudettavat säkit voidaan napata kyytiin kahdeksan metrin päähän ulottuvalla nostolaitteella.

”Suursäkkejä voi siirrellä itse kätevästi paikasta toiseen ja sijoittaa sinne, missä jätettä syntyy – myös sisätiloihin. Tarvittaessa apuna voi käyttää nokkakärryjä. Säkin reunoja on mahdollista taitella, mikä helpottaa esimerkiksi kevyen haravointijätteen laittamista säkkiin.”

Keräilyväline kannattaa valita jätemäärän mukaan. Kun kuorma-auton kyydissä on vain täysiä säkkejä vaikkapa puolityhjän lavan sijaan, kuljetusten päästöt vähenevät. Positiiviset ilmastovaikutukset kannustavat lajittelemaan.

”Yhden talkoolavan hinnalla saa useampia suursäkkejä, ja yhteen noutomaksuun sisältyy 1–5 säkkiä. Esimerkiksi 2–6 huoneiston rivitalo voi pärjätä kevättalkoissa hyvin parilla suursäkillä. Lajittelemalla voi siis säästää selvää rahaa”, Myyryläinen mainitsee.

Tarvittaessa lavan kylkeen voi tilata verkkokaupasta samalla kertaa suursäkkejä, jos yhtä jätelaatua kertyy runsaasti ja muita taas vähemmän. Esimerkiksi talkoolavan rinnalla voi olla vihersäkki, jos sekalaisen talkoojätteen lisäksi kevättalkoissa kertyy jonkin verran haravointijätettä.

Toisinaan varastoon on voinut jäädä jonkin muun yrityksen suursäkkejä. Myös niitä voi täyttää huoletta taloyhtiön talkoissa ja tilata noudon myöhemmin Helppopalveluiden kautta.

”Koska suursäkeistä ei tarvitse maksaa vuokraa, samaa säkkiä voi täyttää kuukausien ajan. Toisaalta noudon voi tilata pihalta pois pikaisestikin – vaikka heti viikonlopun jälkeen”, Myyryläinen sanoo.

Talkoolava tarjoaa helpon mahdollisuuden päästä eroon jätteistä

Talkoolava on toistaiseksi yleisin valinta taloyhtiön talkoisiin, koska lavalle voi laittaa kaikenlaista kierrätyskelpoista ja lajiteltavissa olevaa jätettä, kuten puujätettä, risuja, metallia, muoveja ja pahveja. Avaimet käteen -ratkaisu helpottaa talkoiden järjestämistä.

”Jos kevättalkoissa syntyy paljon sekalaista jätettä, yksi lava on yleensä helpompi vaihtoehto kuin iso määrä säkkejä. Jos lava täyttyy kesken talkoiden, sille voi tilata välityhjennyksen, jonka jälkeen lava palautuu kohteeseen ja talkoot voivat jatkua.”

Helppolava tarjoaa lavoja moniin tarpeisiin, kuten haravointijätteelle ja rakennusjätteelle. Eri lavojen lajitteluohjeisiin kannattaa tutustua huolella. Esimerkiksi talkoolavalle ei saa laittaa sähkö- ja elektroniikkaromua eikä verhoiltuja huonekaluja.

”Lavan kiinteä hinta sisältää 7 päivän vuokra-ajan, minkä ansiosta taloyhtiön talkoita on mahdollista suunnitella joustavasti ja porrastaa ajallisesti. Kukin voi osallistua talkoisiin omien aikataulujensa mukaan”, Tuominen sanoo.

Lavaa on kätevä käyttää, koska sen voi avata päädystä ja ajaa sen sisään vaikkapa kottikärryillä. Jos jätteet ovat erikoisen muotoisia, eivätkä mahdu yhteen suursäkkiin, tilava lava ratkaisee ongelman.

”Joskus talkoolava voi houkutella myös muuta naapuruston väkeä heittämään joukkoon omia jätteitään. Tätä varten voi tilata kannellisen lavan, joka ehkäisee luvattomia kävijöitä”, Myyryläinen huomauttaa.

Isokokoinen vaihtolava vaatii aina oman tilansa piha-alueelta. Alustana on hyvä olla tiivis pohja, kuten hiekka-alue. Kaupunkialueella lisää katutilaa pitää toisinaan vuokrata taloyhtiön talkoiden ajaksi ja huolehtia muista mahdollisista järjestelyistä.

Hanki taloyhtiösi kevättalkoisiin useampi suursäkki tai sopiva vaihtolava.

Valitse suursäkki, kun

 • pystyt lajittelemaan jätteet mahdollisimman tarkasti
 • pihamaa on ahdas, eikä sinne mahdu isoa vaihtolavaa
 • tarvitset helposti siirreltävää keräysvälinettä jätteille
 • toivot vastuullista ja edullista vaihtoehtoa lajittelulle
 • haluat jätteestä eroon nopeasti tai sinulla ei ole kiire.

  Tilaa nouto Helpposäkille

Valitse vaihtolava, kun

 • haluat jätteestä eroon mahdollisimman helposti
 • kaipaat joustavaa aikaikkunaa taloyhtiön talkoille
 • taloyhtiö on iso ja samanlaista jätettä kertyy paljon
 • jätteet ovat isokokoisia tai erikoisen muotoisia
 • piha-alueella on riittävästi sopivaa tilaa lavalle. 

  Tilaa vaihtolava