Skip to content

Kahdesta kämpästä yhteen - ratkaisu yhteenmuuton tavaraongelmaan

Yhteenmuutto on samaan aikaan sekä jännittävä että pelottava vaihe parisuhteessa. Pariskunnan päättäessä muuttaa ensimmäistä kertaa yhteiseen asuntoon, saattaa parisuhdetta alkaa hiertää tavaroiden mahduttaminen yhteen kämppään.

Ensimmäinen yhteinen asunto saattaa olla toisen puolison ennalta asuttama tai yhdessä hankittu pieni yksiö. Silti kummankin ihmisen tavarat tulisi mahduttaa asuntoon, kummankaan rakkaimpia omaisuuksia hylkäämättä.

Kun tilaa on 12 neliötä per henkilö

Yhteenmuutto saattaa joskus esimerkiksi muuttuneen elämäntilanteen vuoksi tulla eteen aika yllättäen. Uutta asuntoa ei ainakaan Helsingin keskustan alueelta noin vain järjesty, joten helpointa on yleensä muuttaa toisen osapuolen jo asuttamaan asuntoon. Yhteen muuttaessa ajankohtaiseksi tulee myös tavaroiden karsiminen, sillä 24 neliöiseen yksiöön ei ihan noin vain mahduteta molempien tavaroita. Usein kaapit vyöryvät yli jo yhden osapuolen omaisuudesta, joten molempien tavaroiden mahduttaminen yhteen asuntoon saattaa tuottaa todellista päänvaivaa.

Pariskunnan molemmat osapuolet haluavat luonnollisesti pitää kiinni elämiselle välttämättömistä ja sitä rikastavista tavaroistaan. Monesti kuitenkin huomataan, että suurinta osaa tavaroista on yhteenmuuton yhteydessä tuplamäärä. Kaksi juustohöylää, kahvinkeitintä, leivänpaahdinta, astiasarjaa ja niin edelleen. Tällaiset tavarat mahtuu vielä jotenkin mahdolliseen häkkivarastoon säilöön, mutta entäs sitten suuremmat huonekalut? Esimerkiksi sohvia, televisioita, ruokaryhmiä, työpöytiä ja sänkyjä on usein yhteenmuuton yhteydessä myös tuplamäärä. Mikäli kummallakaan pariskunnan osapuolella ei ole kiireisen elämäntilanteen vuoksi ylimääräistä aikaa tai jaksamista tavaroiden myymiseen nettikirppiksellä, on tavaroiden noutopalvelu oiva ratkaisu ylimääräisistä tavaroista eroon pääsemiseen.

Hyvällä suunnitelmalla saadaan yhteen muutto sujumaan

Kahden henkilön tavaroiden yhteensovittamiseen saa apua kolmen asian avulla; suunnittelu, suursiivous ja yhteiskäyttö.

Heti yhteen muuton tarpeen ilmentyessä, on hyvä tehdä nopea tilannekatsaus kummankin omaisuusvarantoihin. Löytyykö juustohöyliä? Kyllä, kummallakin kaksi kappaletta, joten puolista niistä voi luopua. Entä toimisiko kummankin puhelimeen sama laturi? Kyllä, joten monesta piuhasta voi hankkiutua eroon. Pienistäkin esineistä luopuminen tekee ihmeellisen paljon tilaa pienessä asunnossa, puhumattakaan ylimääräisistä lakanapinoista ja nojatuoleista. Liikatavarasta on helppo hankkiutua eroon kirpputoreilla, kierrätysryhmissä tai noutopalvelun avulla.

Tavarakatsauksen jälkeen on aika suursiivoukselle. Kun pariskunnan kumpikin osapuoli muuttaa kummallekin uuteen asuntoon, tapahtuu siivous puoliautomaattisesti muuton yhteydessä. Eräänlainen muuttosimulaatio on kuitenkin hyvä tehdä myös silloin, kun vain toinen osapuolista muuttaa toisen jo asuttamaan asuntoon. Pikaisesti suunniteltuun ja työpäivien jälkeen tehtyyn perusteelliseen siivoukseen kuluu puolisen viikkoa, kun ylimääräiset vaatteet lajitellaan huolella vaatekeräykseen, dokumenttimapit karsitaan pienemmiksi ja esineet joita ei vuosiin ole käytetty kiikutetaan kirppariin tai kierrätykseen. Kuin ihmeen kautta, pieneen asuntoon johon on vuosien aikana hankittu ”vain tarpeellinen” ilmestyy pari kuutiota lisätilaa.

kotimuutto-011web.jpg

Yhteen muuton jälkeen alkaa korostua kolmas ja ehkä oleellisin tilaa säästävä elämäntapavalinta, nimittäin tavaroiden yhteiskäyttö. Voisiko kummankin alusvaatteita ja sukkia säilöä samoissa laatikoissa? Entä olisiko muutaman pyyhkeen käyttäminen yhteisesti ällöttävää vai todella tilaa säästävää? Kukaan ihminen tuskin käyttää kaikkia tavaroita kaiken aikaa, joten asioita kuten piknikhuopia, shampoopulloja, teepannuja ja pölyhuiskia tarvitaankin kahden henkilön talouteen tasan yhtä monta kuin sinkkukämppään.

Pieneen tilaan tottuu nopeasti

Parin kuukauden jälkeen yhdessä asuminen pikkuyksiössä alkaa sujua jo itsestään. Esineet ovat löytäneet omat paikkansa ja paikat pysyvät siistinä kun yhden sijaan onkin kaksi henkeä siivoamassa pientä yksiötä.

24 neliötä voi aluksi vaikuttaa pieneltä tilalta, mutta siihen tottuu nopeasti. Asunto alkaa tuntua jopa tilavalta kun kaikki tavarat on laitettu siististi kaappiin eivätkä tasot ole sotkuisia. Pienessä asunnossa asuminen voi aluksi tuntua ahdistavalta, mutta sopu sijaa antaa.

Kun pieneen tilaan tottuu, on itseasiassa vaikea enää ajatella mitä suuremmilla kaapeilla tai huoneilla edes tekisi jos ja kun muutto isompaan asuntoon on mahdollista.