Skip to content

Helposti eroon taloyhtiön talkoojätteestä: ”Helppolava tuntuu nyt ainoalta oikealta tavalta kierrättää talkoissa syntyvä puutarhajäte”

Pääkaupunkiseudulla sijaitseva rivitaloyhtiö kierrätti Helppolavan avulla kevään ja syksyn talkoojätteet. Näin taloyhtiön talkoissa syntynyt puutarhajäte päätyi 100-prosenttisesti kiertoon. Kun viherlavan sisältö kompostoidaan, siitä valmistuu uutta multaa.

Miten taloyhtiön talkoojätteestä pääsee mahdollisimman vaivattomasti eroon? Helsingin ja Espoon rajalla sijaitsevan rivitaloyhtiön asukkaat havahtuivat syksyllä 2022 siihen, että edeltävän kevään puutarhajätteet olivat unohtuneet suursäkkeihin jätekatoksen seinustalle.

Samaan aikaan kuuden asunnon rivitaloyhtiössä oli otollinen aika syystalkoille, joten taloyhtiö kartoitti vaihtoehtoja piha-alueelta kertyneen talkoojätteen kierrättämiseksi. Helppolava tuntui heti sopivalta ratkaisulta.

”Lavojen tarkat mitat helpottivat arvioimaan sopivan lavan kokoa, ja koko palvelun sisältävä yksi hinta tuntui kätevältä. Lisäksi 14 vuorokauden vuokra-aika mahdollisti talkoiden järjestämisen joustavasti”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Kristian Mattila perustelee.

Helppolava-palvelu tarjoaa kuusi vaihtolavaa erilaiselle jätteelle, kuten viherjätteelle, puujätteelle, sekä remppa- ja rakennusjätteelle, mikä edistää jätteiden kierrätystä. Taloyhtiön asukkaat lajittelevat muutenkin aktiivisesti, joten Helppopalveluiden kiertotalousajattelu teki vaikutuksen.

Taloyhtiö valitsi tällä kertaa viherlavan, jonne voi laittaa orgaanista ja maatuvaa jätettä. Lavalle saa heittää muun muassa risuja ja pieniä oksia, rikkaruohoja, pensaiden leikkuujätettä, haravoituja lehtiä ja nurmikkoa. Viherlavan sisältö kompostoidaan, jolloin siitä syntyy käyttökelpoista multaa.

”Eniten taloyhtiömme piha-alueella kertyy haravointijätettä vaahteranlehdistä, rikkaruohoja istutusten kitkemisestä sekä männyn oksia. Arvostamme kovasti, että talkoojäte menee oikeasti hyödynnettäväksi, ei vain sekajätteen joukkoon”, Mattila iloitsee.

Talkoojätteen kierrättäminen hoituu sujuvasti ja joustavasti

Aluksi taloyhtiö hankki tietoa erilaisista talkoojätteen kierrätysratkaisuista. Helppopalveluiden verkkosivuilta löytyi selkeästi kaikki tieto, mitä sopivan vaihtolavan tilaaminen vaatii. Myös yksi kiinteä hinta lisäsi palvelun houkuttelevuutta ja läpinäkyvyyttä.

Kolmesta kokovaihtoehdosta oli helppo valita oikeankokoinen vaihtolava. Taloyhtiön tarpeisiin sopi hyvin pieni lava, jonka vetoisuus on 8–12 kuutiota.

Jo tilausvaiheessa vaihtolavalle oli mahdollista valita tietty toimitusaika. Yksi taloyhtiön asukkaista oli paikan päällä varmistamassa, että viherlava sijoitetaan haluttuun paikkaan.

”Lava saapui meille perjantaina. Optimoimme 7 vuorokauden vuokra-ajan niin, että lava oli meillä kahtena viikonloppuna. Joustavuuden ansiosta meille ei tullut lainkaan kiirettä.”

Viherlavan täyttäminen onnistui näppärästi, sillä lavan päädystä pystyi ajamaan suoraan sisään kottikärryillä. Asukkaat varmistivat lajitteluohjeista, millaista materiaalia lavalle saa laittaa, jotta ylimääräisistä jätteistä ei koidu yllättäviä lisämaksuja.

”Jotta saimme lavan kunnolla täyteen, naapurustomme paritalon asukkaat toivat vielä pari kottikärryllistä omia puutarhajätteitään. Lava tarjosi yhteisöllisen mahdollisuuden kierrättää talkoojätteitä”, Mattila kiittelee.

Lopuksi lava noudettiin sovittuna ajankohtana, ja lasku saapui jälkikäteen. Mattilan mukaan palvelu vastasi kaikin puolin odotuksia, eikä missään vaiheessa tarvinnut harmitella turhaa säätöä.

Talkoissa voi säästää aikaa ja vaivaa Helppolavan avulla

Helppolavan myötä taloyhtiön asukkaat oivalsivat, miten paljon aikaa ja vaivaa vaihtolava säästää. Taloyhtiössä asuu lapsiperhe, aikuisia sekä iäkkäämpää väkeä. Mattila toteaa, että sujuvasta palvelusta oli valmis maksamaan hieman ekstraa, koska se helpotti talkoiden järjestämistä.

”Toinen vaihtoehto olisi ollut, että olisimme vieneet talkoojätteen jätesäkeissä henkilöautolla ja peräkärryllä kierrätysasemalle. Se taas veisi lopulta paljon enemmän aikaa ja vaivaa ja aiheuttaisi päästöjä.”

Helppolavan ansiosta talkoojätteen kuskaaminen ei myöskään jäänyt yksittäisen asukkaan harteille.

Taloyhtiön asukkaat pohtivat hyödyntävänsä myös talkoolavaa, jonne voi laittaa sekalaista talkoojätettä, kuten polkupyöriä, muovia, kyllästämätöntä puujätettä, auton renkaita ja puisia huonekaluja. Tällä kertaa viherlava oli kuitenkin parempi vaihtoehto.

”Asukkaat olivat mielissään, että lavaa oli mahdollista täyttää omien aikataulujen mukaan ja hyvällä säällä. Kahden viikon vuokra-aika riitti meille erittäin hyvin, mutta tarvittaessa aikaa voi saada lisää.”

Mattila muistuttaa, että yleensä taloyhtiön talkoissa syntyy enemmän talkoojätettä kuin ennakkoon arvaisi. Toisaalta jätelavan voi ottaa yhteiseksi vaikkapa naapuritaloyhtiön kanssa. Samalla naapuruston väkeen voi tutustua yhteisten talkoiden lomassa.

”Talkoot sujuivat todella mukavasti, ja siksi vaihtolava tuntuu nyt ainoalta oikealta tavalta kierrättää talkoojäte. Meidän taloyhtiömme tarpeisiin Helppolava oli täydellinen paketti.”

Valitse Helppolava taloyhtiösi talkoisiin! Tutustu erilaisiin kierrätysratkaisuihimme.